01-06-10

Alles is relatief

Vandaag was het de begrafenis van de man van een collega. Ze zijn veertig jaar getrouwd geweest. Veertig fucking jaar. 

Mijn collega had een brief voor haar man geschreven en heeft die voorgelezen. Het was verbazend puur. Cliché, maar puur. Het mooiste stuk was toen ze vertelde dat hun relatie hoogtes en laagtes heeft gekend ... dat ze zich zelfs een paar keer hebben  afgevraagd: 'gaat het wel lukken?', maar dat ze - nu ze terugkijkt - geen seconde spijt heeft. OK, klinkt goedkoop, maar ze meende het wel. 

De eredienst was sober maar werd gepassioneerd gebracht door een priester die hard zijn best deed ons allen (zichzelf incluis) te overtuigen dat de dood écht wel zinvol is. Tijdens die dienst vergrootte hij uit wat de overledene heeft achtergelaten: een vrouw, kinderen, kleinkinderen, vrienden. 

Pats, plots wordt de som van je leven gemaakt.

Er werd niets gezegd voor welke werkgever hij 75% van zijn leven het beste van zichzelf gegeven heeft. Niets over het huis waar hij de helft van zijn leven voor heeft afbetaald. 

En toen moest ik aan een bekende oneliner denken: "alles is relatief in het leven, behalve de liefde en de gezondheid"

And so it is. Ik ben (nog steeds) een huisje/tuintje type. Ik hou van enige weelde en van reizen. Eigenlijk ben ik zelfs best wel materialistisch. En ik ben niet zooo ambitieus, maar ik ben wel trots op mijn werk en heb nog steeds de honger naar meer en beter.  

Maar als het ooit mijn tijd is en de som van mijn leven wordt gemaakt dan hoop ik uit het diepste van mijn ziel dat ze het over mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen kunnen hebben. 

Want als ik het even heel simpel bekijkt zie ik dat enkel liefde het leven het leven waard maakt. 

En laat het nu net dàt zijn dat we niet onder controle hebben. 

13:27 Gepost door Bardem in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Een relatie van 40 jaar cliché en relatief?
Probeer het maar eens en laat dan een ander zeggen dat het cliché was.....
Zo kan ik ook heel wat cliché gaan schrijven over geen relatie hebben, hoewel ik daar dan weer geen ervaring mee heb.

Gepost door: danique | 01-06-10

Ik vond het cliché als ze zei dat hun relaties hoogtes en laagtes hebben gekend. Dat is immers bij iedereen zo. Maar tegelijkertijd vermeld ik het als een stukje dat ik heel mooi vond.
Ik vind huizen kopen en carrière relatief. Geen huwelijk van 40 jaar.

Ik heb mijn tekst nog eens herlezen en het leek me nogal vrij duidelijk. Volgende keer eerst uw brilleke opzetten!?

Gepost door: Bart | 01-06-10

Misschien was ik wel wat te snel in mij oordeel, brilleke of niet. Maar iedereen die een huwelijk van zo lang heeft, zal de hoogte en dieptepunten ws niet eens als cliché ervaren. En vang dat maar eens als spreker.Het is dan erg knap dat te kunnen. Voor de rest was net ik maar jij erbij, oordelen doe ik niet echt hoor, wat ik wel doe is reageren op een blog wat reacties toelaat. Groetjes en relaxte dag.

Gepost door: Danique | 02-06-10

Jij ook een relaxte dag :-)
En... bedankt voor je reactie!

Gepost door: Bart | 02-06-10

De commentaren zijn gesloten.